Laatste nieuws (zie “actuele berichten”) succesvolle actie van Rotary club Rijssen voor Rotaplast.
vrijdag 22 mei
De laatste dag met nacontroles van de geopereerde kindjes en het inpakken van de spullen die terug gaan naar Rotaplast in San Francisco. Om 09.00 stonden alweer heel veel mensen te wachten. Leuk om de kindjes terug te zien, iedereen had wel zijn eigen lievelingetje. Na een week zien de littekens er al heel anders uit, de korstjes zijn er af en het heelt al heel mooi. Heel emotioneel dat de mensen voortdurend nog een keer zeiden hoe blij en dankbaar ze waren voor de operaties. Een team van logopedisten uit Amerika hield met het vertalen. Dit team blijft nog in Lima en zal proberen om met zoveel mogelijk patiëntjes en hun ouders tips en oefeningen door te nemen. Uiteindelijk hebben we 84 kindjes kunnen opereren. Een fantastisch resultaat. Het team moet afscheid gaan nemen en een ieder gaat uiteindelijk voldaan terug naar zijn eigen omgeving en zal daar weer proberen het normale ritme van elke dag op te pakken ( met in zijn of haar gedachten de mooie en indrukwekkende ervaringen, de vriendschap onder elkaar en de teamspirit tijdens deze missie).
















Donderdag 21 mei
Vandaag stonden er 19 operaties gepland, allemaal baby’tjes en peuters die voor de eerste keer geopereerd zouden worden. Voor veel moeders was het erg moeilijk om hun kleintjes af te geven aan de operatieverpleegkundigen er werd dan ook regelmatig even een arm iemands schouders en werd nog een keer gezegd dat er heel ervaren chirurgen zouden gaan opereren. De meeste operaties duurden tussen de 1,5 en 2,5 uur. Een aantal moeders vertelden dat dit de langst durende uren van hen leven waren geweest. Een aantal van de vrijwilligers had vandaag tijd vrij kunnen maken om een operatie bij wonen, vol bewondering voor het werk van de artsen en de verpleegkundigen kwamen ze uit de operatiekamer terug. Een redelijk kleine operatie die het leven van de patiëntjes volledig zal veranderen omdat ze door de correctie kunnen eten, beter kunnen leren praten en er normaler uitzien en minder kans hebben om gepeste te worden. Vandaag werd ook een 1 eiige jongens tweeling geopereerd, omdat ze op elkaar leken werd dit gedaan door een dezelfde chirurg, om de kans te vergroten om ze op elkaar te blijven laten lijken.

















Woensdag 20 mei 2015
De een na laatste OK dag loopt zo als gepland: omkleden van mensen die op en rondom de OK’s werken, starten met gereed maken van de operatie kamers, lokaliseren en laatste medische check door de kinderarts van de patiëntjes en natuurlijk het reserveren en klaar maken van de bedden op de afdelingen.Vanaf 13 jaar liggen de kinderen dichtbij het operatiegedeelte op een grote kamer. De kleinere kinderen liggen in een ander gedeelte van het ziekenhuis op de kinderafdeling.Soms komen geplande patiëntjes niet opdagen of zijn ze (ondanks het accuraat invullen van de telefoonnummers in de dossiers) niet te bereiken, elke dag is er een reservelijst van dichtbij wonende mensen die de dan opengevallen plaatsen opvullen.

foto post-clinic




de operatie








(dr.Jim mist)
Dinsdag 19 mei 2015
De planning voor de missie was 40 operaties (rekening houdend met de grote maxilla – faciale operaties) inmiddels zijn er al 58 operaties verricht. De meeste patiënten zijn na 1 overnachting al zover dat ze weer naar huis terug kunnen. Vandaag werden er wat “oudere” patiënten geopereerd. Van de 13 operatie waren er 9 kinderen ouder waren dan 10 jaar en de oudst geopereerde patiënt tot nu toe is 39 jaar. Er waren vooral veel operaties ivm weghalen van fistula en/of gaatjes in het gehemelte.De samenwerking tussen het A-team en het V-team verloopt uitstekend.Gelukkig is bijna iedereen weer opgeknapt en kan zijn taak weer uitvoeren en lijken er niet meer mensen ziek te gaan worden.














Maandag 18 mei
2 leden van het team hadden een virus opgelopen en moesten in het hotel blijven. Later bleek ook onze mission director Brian niet in orde en vertrok ook terug naar het hotel. Ook vandaag weer een intensief operatie schema . in het overdekte buiten gelegen wacht gedeelte maakte we kennis met een lokale ”engel”, deze mevrouw was moeder van een puber met een geopereerde hazenlip en was de oma van een tweeling met hazenlipjes, die deze week nog geopereerd gaan worden. Deze mevrouw zorgt ervoor dat alle Rotaplast patiëntjes en hun familie in het ziekenhuis een goede warme lunch krijgen (hier de belangrijkste maaltijd). Ze geeft ondanks dat ze klein woont, onderdak aan mensen die van ver gekomen zijn. Omdat ze haar dochter goed wilde laten leren , heeft ze zich bekwaamt in spraakonderwijs. Nu geeft ze gratis advies aan en geeft ze oefening door aan andere ouders. Heel spontaan heeft ze aan het begin van de hulp aangeboden aan onze missie en zorgt op vele fronten voor praktisch hulp, een echte engel. Het hele overvolle operatieschema van vandaag werd afgewerkt met als gevolg dat de laatste mensen pas na 22.00 in het hotel waren.


















Zondag 17 mei Een welverdiende vrije dag, even geen wekker om 05.30. Iedereen vulde de dag op zijn eigen manier in. De een ging relaxen, de ander ging souvenirs voor het thuisfront inkopen en een aantal ging mee met (de door de Rotary georganiseerde) citytour.Een kleine medisch delegatie liep ‘s morgens nog ronde in het ziekenhuis. zaterdag 16 mei Vandaag weer een drukke hectische dag, met 2 hele grote langdurige kaakoperaties en 10 andere operaties. Alle teamleden kregen van de oma van een geopereerd kindje als dank een gekleurd glazen hartje. Een aantal operaties moesten worden verschoven naar de volgende dag en gelukkig hebben de ouders daar begrip voor. Omdat veel patientjes van heel ver komen ( soms moeten ze meer dan 30 uur met de bus reizen) wordt er door de Rotaryclub El Rimac voor onderdak gezorgd. Dat betekent dat ze van 19.00 uur tot de volgende morgen 07.00 uur in een guesthouse zitten, waar ze ook ontbijt krijgen, en de rest van de dag weer op het ziekenhuisterrein moeten doorbrengen. Mooi om te zien hoe de mensen met elkaar meeleven, op elkaars kinderen passen, eten en speelgoed delen enz. Er komen nog steeds nieuwe kinderen voor de intake. Vandaag o.a. een oma met haar kleinkind dat door de moeder verstoten was en waar de oma zich verder over ontfermd heeft. Tussendoor hebben met een mierzoete Peruaanse taart de verjaardag van een van de chirurgen gevierd. Hij werd in het Nederlands, Engels en Spaans toegezongen. Dit werd wel gewaardeerd, hoewel hij het eigenlijk geheim had willen houden…. Het verkeer is hier waanzinnig druk, spitsuur duurt de hele dag en we komen dan ook laat in het hotel terug.










transport van OK naar uitslaapkamer


15 mei Tweede operatiedag. Na de eerste operatiedag kwamen wij vroeger op gang. Jammer dat de operatie van het eerste kindje gestaakt moest worden vanwege een onverwachte reactie bij de narcose. Gelukkig kwam het kind er goed doorheen, maar natuurlijk was het op de eerste plaats teleurstellend voor de ouders en ook had dit een tijdje impact op ons. Vol goede moed gingen wij verder met de volgende operaties. Wij lagen op schema totdat de anesthesist gevraagd werd te komen voor een reanimatie op een vrouwen- ziekenzaal naast de operatiekamers. Ook onze AED kwam van pas. De vrouw overleefde en werd naar de intensive care gebracht. Ook de grotere kaakoperaties verliepen vlot en zonder complicaties. Dat betekende dat de kinderen ook na ontwaken en de uitslaapkamer snel naar de afdeling konden worden gebracht. Allen gewikkeld in een quilt gemaakt door Amerikaanse vrijwilligers. Na 11 operaties keerden de laatsten na negenen terug naar het hotel.




de instrumenten




14 mei De eerste operatiedag. Eindelijk gaan wij doen waar het om begonnen was: kinderen opereren. Wel na enig oponthoud in verband met ons niet bekende nieuwe regels voor onderzoek vooraf.De leeftijd van de kinderen varieerde van 3 maanden tot 18 jaar en de operatiezwaarte van het sluiten van een kleine opening in het verhemelte na een eerdere operatie tot het verplaatsen van een bovenkaak vanwege een onderbeet na een eerdere lipoperatie.Verbazingwekkend hoe snel iedereen een team vormt en we waren verbaasd over de creativiteit en improvisatietalent van een aantal missieleden. Zo werden bijvoorbeeld voor het overzicht gestapelde open dozen met materiaal als kasten gebruikt.De catering werd gedurende de hele dag fantastisch verzorgd door de leden van de plaatselijke Rotary club el Rimac. Zo maken wij ook kennis met de Peruaanse keuken, het heerlijke fruit hier en de vele zoete lekkernijen.Om 20:00 uur keerden wij na negen operaties terug naar het hotel. Na een hamburgertje en een drankje voldaan naar bed om de volgende dag om 6:30 weer fris in de bus naar het ziekenhuis te gaan.








13 mei pre-clinic Vanmorgen strak 06.30 in de bus naar het ziekenhuis. Een hectisch dag met pre-clinic en pas vanaf 15.00 kunnen de boxen uitgepakt worden om de OK’s in te richten. Om 08.00 zaten er al veel mensen verwachtingsvol te wachten, ze kregen allemaal een nummer zodat de kleinere kinderen eerst aan de beurt zouden komen. Ergens anders , ze konden ergens anders wachten en kwamen in groepjes aan de beurt. Nancy en Carmen van de Rotaryclub hielpen met het invullen patiënten kaarten. Alle kinderen moesten worden gefotografeerd, kregen een algemene medische check, werden gezien en onderzocht door de chirurgen, anesthesisten en de kinderarts. Om 15.00 net toen de rij wat kleiner werd, verschenen er als uit het niets nog een heleboel patiëntjes. Uiteindelijk werden er 135 kinderen bekeken en beoordeeld. En na veel wikken en wegen werden de OK schema’s voor de volgende dagen opgesteld.








dinsdag 12 mei Oriëntatie dag Vanaf vannacht 02.00 is nu bijna het hele missie team compleet. Vandaag de officiële ontvangst in het Hospital Nacional Arzobispo Loayasa. De bus had 1 1/2 nodig om zich, door het hectische en drukke verkeer van Lima, van ons hotel naar het ziekenhuis te verplaatsen. We werden hartelijk verwelkomd door de geneesheer directeur van het ziekenhuis en door de voorzitter van Rotaryclub Lima del Rimac. Na de groepsfoto volgde een rondleiding over het ziekenhuis terrein. De eerste patiëntjes bleken al gearriveerd te zijn en zaten geduldig te wachten op de pre-clinic van morgen. Een moeder vertelde ons dat ze dacht dat haar kindje een hazenlip had gekregen omdat zij een mango had gegeten.





Algemene informatie
Op zaterdag 9 mei 2015 vertrekken 12 Nederlanders naar Lima in Peru voor de 5e missie van Rotaplast Nederland. Dank zij één hoofdsponsor en een aantal bijdragen en giften van instellingen en personen wordt deze missie volledig gefinancierd door onze stichting. Peru is een land in Zuid-Amerika en vormde onderdeel van het rijk der Inca’s.

De voertaal is Spaans. Het is een arm land met een bevolking die over het algemeen laag opgeleid is. Peru heeft circa 29 miljoen inwoners waarvan er in Lima, de hoofdstad van het land, circa 7 miljoen leven en wonen. Hieronder staat een foto van een krottenwijk in Lima. Het zou zo maar een abstract schilderij kunnen zijn!
Rotaplast maakt bij deze missie gebruik van het ziekenhuis Hospital National Arzobispo Loayza. Het ziekenhuis heeft een eigen website www.hospitalloayza.gob.pe.

Er gaan 12 Nederlanders als vrijwilliger mee naar Peru. Drie leden van deze missie zijn afkomstig uit Epe. De regio krant in Epe heeft een artikel gewijd aan deze missie.

Op maandag 11 mei komen nog 16 medici uit de VS om ons team te versterken. Dinsdag 12 mei is de dag waarop alles in gereedheid gebracht wordt. Tijdens deze missie worden wij bijgestaan door de Rotary Club van El Rimac. Deze club heeft o.a. de zorg voor alle vrijwilligers en heeft doormiddel van publiciteit er voor gezorgd dat de patiënten zich woensdag 13 mei melden bij het ziekenhuis. Zodra de vrijwilligers in Lima aankomen en de werkzaamheden starten zal deze blog weer bijgewerkt worden.
Geweldig werk Rotaplast team. Grote klasse! Veel succes de komende week en hartelijke groeten van Bert & Aaltje
Lieve allemaal,
Het ziet er allemaal weer geweldig uit!
Ik hoop dat jullie heel veel kindertjes kunnen opereren, zodat hele families weer blij naar huis gaan.
Lieve groeten,
Alice
Beste allemaal,
we hopen dat jullie goed geïnstalleerd zijn en dat er veel patiënten zijn aangemeld. Wij zijn erg benieuwd naar jullie verhalen.
Heel veel succes!
Biebie en Wouter
Ik wens jullie ’n voorspoedige reis en ’n geslaagde missie toe! Maak maar ’n boel kinderen en hun ouders blij.
Mooi begin Hans.
Het belooft een interessante missie te worden.
Laten we hopen op veel volgers.