Missie Arusha (Tanzania) 2016

Arusha 2016

Uitgebreide zorg…

IMG_3666

Wij blijven niet, maar zullen de patiënten ook niet alleen laten. In Arusha, vlakbij het ziekenhuis, zit het Plaster House. Echt een mooie plek waar onze kinderen kunnen revalideren na hun operatie. Omdat we veel patiënten met brandwonden hadden en ze nog een lange weg van herstel hebben, neemt het Plaster House het over. Op het Plaster House zijn er ergotherapeuten en verplegers/verpleegsters. Voor het verbinden en spalken zijn zij een ideale partner en hebben ze veel ervaring.

Het Plaster House zit op zo’n 30 minuten rijden van het ziekenhuis. Dat is mooi in de buurt!

Wonderbaarlijk is Innocent (onschuldige)

Innocent

‘Mission Arusha’ begon 10 jaar geleden, toen Peter Lagarias (mede-oprichter van Rotaplast International) in Tanzania was. Peter Lagarias klikte meteen goed met Innocent Kawiche. Zij begonnen te praten en ontwikkelden een vriendschap. Peter vertelde Innocent alles over Rotaplast International. Peter vroeg Innocent of veel kinderen met hazenlippen of gespleten/open gehemelte waren. Hij zag ze eigenlijk bijna nooit. Innocent wist niet hoeveel het er precies waren, dus begon hij met een onderzoek. Soms verbergen de mensen/ouders de kinderen met deze aandoeningen. Innocent update Peter via e-mail. Rotaplast International stuurt Judy Oyoung om te evalueren. In 2013 kiest ze Mount Meru Hospital voor hun missies.

In juni 2015 begon de eerste missie. Ze hielpen een heleboel mensen, maar er zullen altijd genoeg kinderen zijn om te helpen.

De missie van 2016 is zeer onder de indruk van het werk van de lokale bevolking. Innocent is een hen en zijn bijdrage is uitstekend. Zeker toen hij me vertelde dat hij een percentage van zijn omzet aan de missie heeft geschonken en het vervoer voor zijn rekening nam tijdens de missie. Innocent is gids in Tanzania (Signature Safaris).

Volgende missie zal hij dat opnieuw doen. Dank je wel Innocent!

Macarthur, de ridder van Arusha

IMG_3356

Van het helpen van onze kwartiermeester tot het vertalen van gesprekken tussen de lokale bevolking en het medisch personeel en de niet-medici. Hij is een onbetaalbare kerel! Samen met zijn goede vriend Innocent, zorgt hij ervoor dat iedereen op zijn/haar werkplek goed kan functioneren.

Wij danken veel aan hem. Asante sana!

Still going strong…

IMG_3402

Dr. René Vreuls is naast de lead peditrician (hoofd kinderarts) ook nog eens onze tolk. Hij spreekt vloeiend Swahili. Alle andere dokters steunen op zijn vertalingen en omgang met patiënten.

IMG_3681

Dr. Bernard Thio (kinderarts) bekijk een patiënt samen met onze lokale held Innocent. Innocent is zo hulpvaardig, zijn aanwezigheid is een grote toegevoegde waarde voor deze missie.

IMG_3299

Irma Goossen is de geliefde afdelingszuster. Ze entertaint de kinderen en vermaakt hen met allerlei inventieve spelletjes. Ook worden de meest moderne middelen ingeschakeld om een zo leuk mogelijke tijd er voor de kinderen van te maken.

IMG_3160

“The centre of the universe” wordt het genoemd door collega’s; de missie administratie. Deze bijzonder belangrijke functie wordt bekleed door Hans Adolfsen.

IMG_3074

Onze vrouwelijke, zeer precieze dr. Jann Johnson (chirurg) maakt een bepakking samen met onze ergotherapeut Kristin Koch.

IMG_3087

Als hoofd anesthesiologie bekommert Jan Bos zich ook veel om de patiëntjes. Zij moeten zich zo comfortabel mogelijk voelen.

IMG_3163

Met een behoorlijke staat van dienst (veel missies) is Stephen Layne een van de meest ervaren anesthesiologisten die er is. De OK zuster Lois Borie is een weergaloos OK teamlid. We zijn zeer bevoorrecht met haar deelname in zo’n ervaren team.

IMG_0518

Onze Quartermaster Wouter van de Wetering is overal en nergens. Hij is iedereen van dienst en heeft een perfecte timing.

IMG_3375

Agnes Wolfskamp (voorzitter Rotaplast Nederland) is degene die de afdelingen (pre-op and post-op) coördineert. Met de combinatie van haar organisatie- en inlevingsvermogen hebben we hier de beste op de juiste plek.

IMG_3090

Marie-José de Boer brengt onze patiënten en ouders naar de intake van de OK en ook weer terug naar de afdeling. Ze praat vriendelijk met de mensen tijdens de wandeling naar de afdeling of intake kamer. De meeste patiënten worden door haar gerustgesteld.

IMG_3459

Kan je je voorstellen hoe het moet zijn om als startend medisch student al zo’n rugzak met ervaring te hebben? Staand naast de chirurg en assisterend bij operaties? Nou, dat heeft Richard Rambuss allemaal maar mooi meegekregen tijdens de missie.

IMG_2960

Yes! Samwel maakt onderdeel uit van het team. Hij heeft geassisteerd in bijna elke operatie tijdens deze missie van Rotaplast. En hij heeft erg belangrijke handelingen verricht die aan de operatie bijdroegen.

IMG_3023

Onze missie manager Randall Floyd is overal. Hij houdt van elk onderdeel van de missie. The kleine patiëntjes zijn favoriet daarom is hij meestal te vinden op de afdelingen en in de recovery room.

Slapen is niet meer zoals het was voor Restuta.

IMG_3676

Twee jaar geleden was het koud in de winter (juni). Het gezinnetje Tarimo warmde zich aan het vuur dat ze hadden gemaakt. Moeder Restuta weet het nog goed. Haar jongste dochter lag lekker op een matrasje en was ook wat dichterbij het vuur gelegd. Om 17.00 u. brak de hel los, want het matrasje en haar dochterje Sharoon vatte vlam. Het kleine meisje verbrandde een deel van haar hoofd, haar arm en haar hand. Vreselijk!

De schade die aangericht is in een paar minuten is voor een leven lang zichtbaar, maar blijft ook gevoelig. Het type brandwond is tweedegraads en is het pijnlijkst. Doordat de verbranding tot in de huidlagen zit zonder zenuwen aan te tasten/doden. Soms zijn de littekens ook nog blijvend pijnlijk.

Sharoon is een apart geval, want haar handje is helemaal aan haar arm, bovenop haar pols, vergroeid. De huid en de groei van het kleine kind zorgde voor de verkleving en vergroeiing. Huid dat plaats maakt voor littekenweefsel is bijna niet meer elastisch en zorgt zelfs voor extra spanning tijdens de groei. Alles is natuurlijk wel veel moeilijker geworden als je rechterhand niet meedoet. Een bal vangen kan al een probleem zijn…

image2

Vorig jaar zijn Restuta en Sharoon al bij Rotaplast geweest, maar helaas is ze toen niet geholpen. Wel mochten zij deze missie terugkomen. Ze zijn heel blij dat we er zijn en dat Sharoon nu geholpen wordt.

Sharoon heeft nog 3 zusjes en haar vader is loodgieter. Ze wil heel graag weer spelen met haar zussen en haar vader. Thuis hebben ze geen koeien, geen kippen en ook geen (moes)tuin (bustani). Daardoor moeten alle etenswaren gekocht worden.

184

Restuta vindt het ongelooflijk dat zij gratis geholpen worden. Asante Sana! (hartelijk dank).

Rosemarie Mushi wil doorzetten…

IMG_3432

In een Tanzaniaans huishouden wordt veel eten op een open fornuis gemaakt. Veel eten wordt gefrituurd. Voor een vrouw is het een druk bestaan. Vaak hebben vrouwen meerdere (jonge) kinderen. Het is niet gewoon om daar vol continue op te letten. De meest gevaarlijke periode is rond het eerste en tweede levensjaar. Kinderen gaan kruipen en lopen. Ze zijn erg nieuwsgierig.

7 maanden geleden was Rosemarie (26 jaar) niet thuis. Ze had haar moeder en een oppas geregeld. Op die dag heeft Grace heet frituur vet over haar heen gekregen. Verschrikkelijk natuurlijk! De eerste hulp is verleend door een privé kliniek in Karatu. Haar rechter arm heeft ernstige brandwonden.

IMG_3379

Grace is een heel leuk meisje. Ze roept mij al als ik voor deur sta. Zij praat Swahili en ik gewoon Nederlands. We hebben zeker een klik. En ik heb cadeautjes. 😉 Ze is echt heel schattig en ze weet wat ze wil. Als we samen ‘praten’ luistert de hele zaal mee. Iedereen moet om Grace lachen.

Moeder Rosemarie is volhardend, want ze is al 7 maanden bij een privé kliniek met Grace en heeft nu grote schulden. Haar man is taxi chauffeur op een minibusje en verdient 20.000 TZS (€ 8,20). Daar moet het gezinnetje van rondkomen. In die 7 maanden hebben ze bij de kliniek 500.000 TZS (€ 205,-) schuld opgebouwd. Voor hen is het bijna niet terug te betalen.

IMG_3434IMG_3440

Het is zo mooi dat wij dit met sponsorgeld en vrijwilligerswerk kunnen doen voor Grace en haar ouders. Gelukkig is Rosemarie zo’n doorzetter en heeft ze alles gedaan om haar dochter te laten helpen.

Voor en na de operatie. Wat een verschil maakt een schisis operatie!

105
jongetje van 7 maanden

IMG_3488

 

099
meisje van 4 maanden

IMG_3485

 

106
meisje van 1 jaar en 2 maanden

IMG_3138

 

meisje van 4 maanden
meisje van 4 maanden

IMG_3496

 

jongetje van 7 maanden
jongetje van 7 maanden

IMG_3478

 

jongetje van 1 jaar en 3 maanden
jongetje van 1 jaar en 3 maanden

IMG_3230

 

jongetje van 2 jaar en 9 maanden
jongetje van 2 jaar en 9 maanden

IMG_3502

 

jongetje van 7 jaar en 8 maanden
jongetje van 7 jaar en 8 maanden

IMG_3266

Het geloof van Patricia Rajabu

IMG_3419

Ze heeft 3 dochters van 18, 11 en 4 jaar oud. Patricia is een echte Iraqw. Een stam uit de Arusha/Manyara regio. Patricia is Rooms Katholiek. Haar kinderen zijn ‘nusu nusu’ (halfbloed), want zij is getrouwd met een Maasai.

Patricia komt uit Mbulu dat is op de grens van de beide regio’s. Ze is 37 jaar.

Dochter Amina (echt een schatje) heeft een open gehemelte en wordt door Rotaplast geopereerd. Met de hulp van God zal dat goed gaan, zegt Patricia.

Een goede opleiding, een goede man, een mooi gezin in een goed huis; Patricia wil het beste voor haar dochters (maar dat willen alle moeders). Zelf wil ze graag een winkel starten. Een mooie droom.

Maar bij doorvragen vertelt mijn tolk (René Vreuls – Nederlandse kinderarts die Swahili spreekt) dat ze erg arm zijn en dat ze weinig geld krijgen/over houden. Eigenlijk geeft haar man haar maar weinig geld. Hij is taxi chauffeur en drinkt (te) veel. Het meeste geld gaat daar aan op.

IMG_3373

Patricia lacht veel en heeft een ‘happy face’, maar het geeft ons kippenvel. Een lieve vrouw die het beste van het leven wil, maar ook zegt dat haar droom en die van haar kinderen niet waarheid worden.

Toch weet ik dat we haar een stukje helpen met haar droom te verwezenlijken om alles zo perfect te krijgen. Haar lieve Amina is geholpen en kan nu goed slikken en wordt beter verstaanbaar. Zij kan in elk geval aan haar droom gaan werken!

IMG_3258IMG_3304

De droom van Eva Jackson…

IMG_2945

IMG_2948

Eva werkt in een klein restaurant, maar ze heeft ambitie. Ze wil mooier worden en een eigen supermarkt. Op het voortgezet onderwijs wilde ze altijd dokter worden, maar daarvoor was geen geld.

IMG_2953

IMG_8184

Als klein meisje heeft ze hete vloeistof over zich heen gehad en dat heeft haar gezicht verminkt. Een litteken, maar voornamelijk een niet goed functionerende neus en ook zeker niet mooi. Zo vindt Eva.

In Arusha wordt mineraal Tanzanite (blauwkleurig) gedelfd. Uit die streek Mererani komt Eva. Vlakbij de mijnen.

Eva heeft nog geen kinderen, maar dat komt omdat ze geen relatie heeft. Er is geen man in haar leven, die bij haar wil blijven.

IMG_3062

Als ze uit het ziekenhuis komt gaat ze als krachtige vrouw werken aan haar toekomst. Hopelijk komt haar droom uit!

Het team is van start!

Iedereen had het nodig om eerst even te settelen op woensdag, voordat we die dag begonnen met opereren. Hier zie je wat sommige teamleden deden die eerste dag!

Yes, we zijn een team!

Marianne Koebrugge (sterilizer) links, Kristin Koch (occupational therapist) in het midden en Elizabeth Brown (PACU nurse) aan de rechterkant.

IMG_2935

Bernard Thio (kinderarts) doet een finale check bij de patiënten voordat ze doorgaan naar chirurgie. 🙂

IMG_2954

IMG_2967

In de OK zit iedereen verantwoordelijk voor zijn/haar werk. Dingen komen echt allemaal samen als je werkt met ervaren professionals. Ilse Hendriks (anesthesiologist) links checkt de patiënt en Gina (OR nurse) doet wat schoonmaak werk voor de chirurg. Deze patiënt heeft verschillende littekens van ernstige brandwonden en kan haar arm en hand niet optillen en strekken. De Rotaplast chirurg Jann Johnson en Sibrand Schepel (medical director) voeren een huidtransplantatie en correctie uit.

Een lokale OR nurse en anesthesiologist helpen en leren van ons team.

IMG_2975

Leren is belangrijk. Het team leidt de lokale medici op en demonstreert hen de kneepjes van het vak. Hier zie je hoe Ron Gemberling (chirurg) en Kristin Koch (occupational therapist) uitleg geven over de handschoenen procedure.

IMG_2989

Check, check, double check. Kim Capps (head nurse) update en overlegt met Sibrand Schepel over de route en de schema’s.

IMG_3081

De patient verhuisd naar de ‘recovery room’. Het territorium van Paula Fillari (lead PACU nurse) en Elizabeth Brown (PACU nurse). Rondom het bed (checking en overdragen van details van deze kleine patiënt) staan van links naar rechts Jan Bos (head anesthesiologist), Gregory Shay (kinderarts), Paula and Elizabeth, Gina and Ilze.

 

Rijen dik

mooie opkomst voor de clinic
mooie opkomst voor de clinic

Het wordt zeer gewaardeerd dat er lokale doctoren komen kijken om te leren van onze specialisten. Geweldig dat naast het direct oplossen van problemen of bieden van hulp, ook structureel wordt bijgedragen aan de toekomst van het ziekenhuis.

IMG_0500

IMG_0512

We hebben vandaag alle intakes gedaan in het ziekenhuis. Voor de medische mensen betekende dat ze 112 kinderen/mensen hebben ‘gezien’ (verdeeld over 2 ‘teams’), gefotografeerd en de algehele gezondheid getest. Allemaal ontzettend lieve en leuke kinderen met een hazenlip tot schatten van kindjes met ernstige en minder ernstige verklevingen.

Inspectie en settelen….

Head of surgery Mount Meru Hospital
Head of surgery leidt ons rond

We hoeven geen tijd te verspillen aan woon-werk verkeer, want het ziekenhuis ligt achter ons hotel (een wandeling van 5 minuten).

Het hoofd van de afdeling chirurgie ontvangt ons in het ziekenhuis. Meteen ervaar je de professionaliteit van onze mensen, want er worden veel vragen gesteld om meteen de situatie eigen te worden. Mooi!

Ontvangst Mount Meru Hospital
Ontvangst Mount Meru Hospital

Een technische uitwisseling over: heeft het ziekenhuis zuurstof apparatuur voor handen? Zijn er generatoren? Hoe zit het met cilinders en met eventuele levering van bloed? Hoe snel kan daarover worden beschikt bij een spoedgeval? Zijn er ook extra verplegers om te helpen en voor de begeleiding in de nacht?

Veel wordt gelukkig positief bevestigd, maar bloed is toch wel een probleem als daar veel, snel en een bepaald type van nodig is. Dat is per definitie een probleem in Arusha.

Wat ook erg wordt gewaardeerd is dat er doctoren bij komen kijken om te leren van onze specialisten. Gaaf dat naast het direct oplossen van problemen of bieden van hulp, ook structureel wordt bijgedragen aan de toekomst van het ziekenhuis.

Uit een straal van 800 kilometer komen de mensen (soms te voet) naar het ziekenhuis toe! Ouders met kinderen die toch ook nog een ‘langer verblijf ‘boeken’ in een accommodatie om eventueel de operatie(s) te kunnen afwachten.

Arusha Rotaplast campagne poster
campagne poster

Het Mount Meru Hospital is een ziekenhuis van de overheid. Daar ga je als burger naartoe om je te laten helpen. Ze zijn erg blij met onze komst.

We worden het ziekenhuis rondgeleid. We zien de plekken waar de patiëntjes komen te liggen, waar de OK’s zijn en waar we de eerste twee dagen mensen gaan ‘zien’.

Na een paar uur zijn we weer terug bij het hotel. Daarna moeten we de stad in voor wat aankopen. Water, rugzak, simkaart en andere ‘noodzakelijke’ dingen worden gehaald.

In de avond volgt de briefing voor de komende tijd, met de focus op morgenochtend. Het plan is om vanaf 06.00u in het ziekenhuis te gaan opbouwen, want de eerste mensen zullen om 07.30u bij het ziekenhuis aankomen.

Aankomst en inchecken is meteen flink aan de slag!

Vanochtend om 03.45u zijn we aangekomen bij het hotel in Arusha. Maar daar ben je niet zomaar. Onze vlucht ging via Istanbul naar ‘Kilimanjaro’ airport. Aangekomen in Tanzania (Kilimanjaro) ontbreken er 3 belangrijke boxen. Dat is een tegenvaller om 02.30u in de ochtend. De amerikanen zijn ook nog eens 7-8 uur langer onderweg.

IMG_0438

IMG_0440

De 24 grote dozen zijn allemaal over, maar we missen 3 kleinere met electronica voor de hartbewaking. Randy (Mission Director) is er even goed druk mee om die bagage ook naar het ziekenhuis te krijgen, zodra deze zal arriveren. Wij wachten daar niet op en nemen alle goederen mee op transport naar Arusha.

IMG_0442

Om iets voor 03.00u staan we onze koffers en de goederen in te laden. De lokale mensen die ons ophalen helpen ons (chauffeurs en onze ‘gids’ Innocence (zo heet de man).

IMG_0446

Uitgeteld komen we aan bij ons hotel, checken in en kruipen nog even kort onder de wol.

IMG_0455

Uitgeteld komen we aan bij ons hotel, checken in en kruipen nog even kort onder de wol. Maar om 10.00u spreken we weer af in de lobby van het hotel. Iedereen die het ziekenhuis (onze werkplek de komende dagen) wil zien en inspecteren gaat mee. We gaan allemaal.

IMG_2811

Dinsdag 7 juni start de zesde missie van de Stichting Rotaplast Nederland. Een team van 24 vrijwilligers vertrekt de komende dagen naar de locatie Arusha in Tanzania.

Het district Arusha telt circa 750.000 mensen. Wij zijn te gast in het Mount Meru Hospital in Arusha.

kaarttanzania
Kaart Tanzania

Enkele impressies van het straatbeeld en van het ziekenhuis

mtmeru1

Mount Meru Hospital

straatbeeld
Straatbeeld in Arusha