Missie Sylhet 2017

10 november 2017 – Laatste dag, ‘clinic-tijd’

Het Rotaplast-team heeft veel gedaan!

En vandaag was het clinic dag. Sommige patiënten moeten nieuwe verband hebben en sommige moeten door de chirurgen worden gezien.

.

Om sommige verbanden te vervangen, moesten 8 patiënten in slaap worden gebracht (narcose) in de OK. Het gaat hen allemaal erg goed.

Echt mooie resultaten, maar afscheid doet pijn als je warme contacten opbouwt met de mensen om je heen

’s Avonds was er een afscheidsfeest van Rotaryclub van Jalalabad Sylhet. Ze gaven ons een certificaat en een leuk cadeau. Met speeches en lovende woorden hebben we op een juiste wijze onze missie voltooid.

We hadden een goede missie en een hele goede samenwerking als een team en met de Rotaryclub-fellows!

09 november 2017 – Lippendag!

Wauw wat een resultaat! Kijk deze operaties maken een verschil voor kinderen. Hun gezicht verandert helemaal. Ze zien er niet meer afschrikwekkend uit en dat helpt hen in hun toekomst. Dat is waar ’Rotaplast’s saving smiles’ helemaal over gaat.

Er zijn zo’n 90 ingrepen verricht en in plaats van een ‘normale/gemiddelde’ missie waar 10 open verhemelten (palates) zijn geopereerd, is het nu gelukt om er 26 te doen. Dit is echt een uitzonderlijke prestatie van het medische team. Een palate (open verhemelte) operatie is ingewikkelder en neemt meer tijd in beslag.

Aan het einde van de lippendag hadden we allemaal een mooie grote glimlach!

08 november 2017 – Anisha kan niet goed praten, maar ze vertelt het met haar ogen

In feite zijn al onze patiënten en hun families de armsten uit Bangladesh. Ik sprak met de plaatselijke Rotarians en ze legden uit dat ze zo blij zijn dat we hier zijn. Zij willen zeker mensen helpen, maar kunnen er onmogelijk zoveel helpen. Met de steun van de Rotarians hebben we een soepel verblijf. Met hun vrije tijd steunen ze ons onvoorwaardelijk!

Dit maakt de operatie van Anisha (6 jaar) nog specialer dan het al is.

Anisha is eerder geopereerd, maar de reparatie is niet goed uitgepakt. Ze heeft een gespleten gehemelte, een bilaterale gespleten lip en een stoornis zoals je misschien hebt gezien. De operatie is moeilijk vanwege deze combinatie. Hoe zal ze reageren op de anesthesie? Hoe zal ze op ons reageren als ze haar moeder er niet bij is? Vertrouwt ze ons of zou ze erg bang zijn?

Zij werd de OK binnengebracht en ze hield zich zo goed. Er was geen angst in haar ogen. Ze observeerde de chirurgen en de omgeving. Ze onderging de procedures als een ideale patiënt. En waarom zou zij dat niet doen? We konden zien dat ze ons vertrouwde, omdat we het goede deden.

We zijn trots op haar en de resultaten die we hebben gemaakt. Haar leven zal een stuk plezieriger zijn en wie weet leert ze zelfs nog goed praten. Daar zal ze wel logopedie voor nodig hebben.

Deze prestaties zijn ons waardevol!

07 november 2017 – Het was gebeurd voordat ik het wist

Het werd al donker ’s-avonds. Majed was een leuke, kleine peuter van 2 jaar oud. Hij stond in zijn wieg in een kamer. Er was weinig licht en werd daarom in de kamer dichterbij het licht geplaatst. De kamer werd verlicht door een olielamp. Minuten nadat zijn moeder de kamer had verlaten, vond de meest gruwelijke scène plaats … Een schreeuwende peuter trok haar aandacht en de moeder rende naar binnen. Ze was te laat. Majed stond in brand. De olie van de lamp was helemaal over hem heen gevallen. Het was verschrikkelijk voor de moeder om haar kleine jongen te vinden die door de olie in brand stond.

Hij is een slimme jongen. Hij wil een ingenieur worden. Maar ze zijn arm. Een boerenfamilie. Een boer werkt in Bangladesh de meeste uren per dag / week ten opzichte van iedereen. Echt full-time kan je wel zeggen. Zijn vader is niet opgeleid en zijn moeder had alleen de eerste vier jaar van de lagere school genoten. Vanwege zijn gehavende gezicht wordt hij niet ‘toegestaan’ op school. “Hij zou alle kinderen bang maken”, vertelt de vertaler me. Is er geen toekomst voor hem?

Zijn moeder vertelt me ​​wanneer ik haar ontmoet op de OK: “Ik weet dat je er het maximale uit haalt”. Zijn gezicht en grote lichaamsdelen zijn zwaar verbrand en dat kan je zien. Natuurlijk werden de brandwonden behandeld, maar de littekens zijn erg gaan trekken (8 jaar later). Ze veroorzaken misvorming. Daardoor kan hij zijn linkerhand en pols niet gebruiken. Vooral zijn gezicht is erg verminkt. Hij kan zijn rechteroog niet sluiten vanwege de littekens. Om zijn oog en gezichtsvermogen te sparen, is het noodzakelijk om zijn ooglid te opereren. Door FTG (Full-Thickness Skin Graft) zal een huidtransplantatie worden uitgevoerd. Ook zijn pols en hand zullen worden vrijgegeven zodat hij ze weer kan gebruiken. Het oog heeft vocht nodig om infectie te voorkomen. En kunstmatig oogvocht (druppels) zijn te duur voor hen. Als er een lichtpuntje is dan is het wel dat Rotaplast een helpende hand biedt.

We hopen dat hij een geweldige nabije toekomst tegemoet gaat.

06 november 2017 – Elke ochtend kan de start van een geweldige dag zijn

Gisteren arriveerde Gangan Sabharwal (plastisch chirurg) uit India en voegde zich vanmorgen in ons ziekenhuis bij het team. We bereidde ons voor op een geweldige dag. Eerst werden de werkplekken weer bemenst en opgestart.

Op de OK hebben we een 360 ​​°-camera geïnstalleerd en aan het plafond bevestigd. De eerste operatie zat er aan te komen. De camera is meteen opnames gaan maken. We registreerden het werk in de OK. Na enkele minuten hadden we allemaal het idee dat dit een geweldige dag in wording was!

De dag in het kort: het team slaagde erin om 11 patiënten te opereren, de professor van het Women’s Medical College and Hospital bezocht onze afdeling en we kregen een zeer gewaardeerd bezoek van de burgemeester van Sylhet!

Het was goed om te ervaren dat onze aanwezigheid is opgemerkt door de burgemeester.

Onder begeleiding van onze Medical Director Sibrand Schepel betrad de burgemeester de OK en krijg hij ook een rondleiding over de zaal bij de patiënten.

De burgemeester ontmoette enkele patiënten en hij verzekerde hen ervan dat zij in goede handen zijn.

De variatie in de verschillende operaties deed het team lopen als een geoliede machine op kerosine! Allerlei nevenactiviteiten konden de spirit en de efficiëntie niet weerhouden. We schakelde door naar de volgende versnelling en stoven door op weg naar de finish.

Vandaag werd Majed Ali (12-jarige jongen) geopereerd om zijn pols los te maken, die vervormd was door de littekens van brandwonden en ook zijn ooglid werd geopereerd. Het wordt FTG (Full-Thickness Graft) genoemd, wat volledige huiddikte transplantatie betekent. Zijn pols en ooglid. Chirurgen nemen huid van een ander deel van het lichaam (buik of lies) en transplanteren het naar het gewenste gebied.

Zijn verhaal zal de volgende keer in een blog verschijnen.

Een kleine operatie waar ik aan meewerkte, door de patiënt naar de OK te brengen, was het losmaken van de tongriem. De tongriem van Hiftahul Hasud zat te ver vast aan zijn tong, waardoor het voor hem erg moeilijk was zijn tong te gebruiken en om te spreken. Het is een kleine ik ingreep, maar met een zeer effectief resultaat.

Het operatie team was op stoom, met support van de ‘niet-medici’!

04 november 2017 – Recreatie en ontspanning is zo belangrijk.

Kinderen die voor een operatie zijn ingepland, verblijven soms lang op onze afdeling voordat ze geopereerd worden. Hun moeders, vaders of andere familieleden zijn bij hen, maar zonder voedsel of water is het moeilijk om niet te gaan huilen of naar te worden. Daarom is der tijdens onze Rotaplast-missie een speelkamer ingericht. De kinderen vergeten de tijd en hebben daar plezier. Onze Recreation Therapist Dave Sanders en de kinderen spelen met speelgoed in de speelkamer. Ik nam een kijkje en heb echt genoten van het plezier (zie video)!

Maar wanneer het hun tijd is om geopereerd te worden, kun je je wel voorstellen dat ze gespannen zijn om naar de operatiekamer te gaan.

Onze Anesthesioloog Pieter van Delden heeft een prima manier gevonden om de patiënten op een gemak te stellen en enige herkenning (en geruststelling) te creëren voor de patiënten in de OK.

Pieter vertelde me dat Sadia die je op de foto en in de video ziet, haar lippen tuitte en al diep ademhaalde toen hij haar het masker liet zien om ze te gaan slapen. Helemaal gelukt dus!

03 november 2017 – Met trots presenteren we

Deze missie is uniek (en waarschijnlijk elke missie). De omstandigheden veranderen van tijd tot tijd, maar met een flexibel team als deze is de situatie onder controle.

Het belangrijkste is dat onze ondersteuning en leiderschap met Randall Floyd als Mission Director en Sibrand Schepel als Medical Director en ervaren plastisch chirurg is gewaarborgd.

Met Kim Capps als Head Nurse hebben we een organisatietalent in ons midden die ons door de pre-, afterclinic en door operatiedagen leidt. Ze zorgt voor patiëntenprocedures en operationele planning in die dagen.

Gerard van Dalen is onze Quartermaster. Hij regelt alles, van opslag van het medische materiaal tot de ondersteuning van noodzakelijke ‘benodigdheden of evenementen’.

Voor en na de operaties worden de patiënten en hun verblijf verzorgd door Agnes Wolfkamp. Zij is de Ward Coördinator. Zij managed de zorgafdelingen (pre-operation en post-operation) en de ‘strikte’ naleving van de regels.

Wanneer ze klaar zijn voor of na een operatie begeleidt Carry van Delden de patiënten en ouders tussen de Ward en de OR. Zij is die betrouwbare en vriendelijke verpleegster die de patiënten geruststelt.

In de tussentijd moeten patiënten nuchter zijn voordat ze geopereerd kunnen worden. Wachten is demotiverend en daarom zijn we zo blij met onze Recreation Therapist Dave Sanders. Hij zorgt dat ze hun dorst vergeten en laat ze niet verveeld raken. Bij Dave willen ze bijna niet meer weg… 😉

Onze Head Anesthesiologist Bridgett Payne neemt de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen in de OK. Zij satelliet tussen de operatietafels en coördineert de andere anesthesiologen Mark Symns en Pieter van Delden.

De tweede Plastic Surgeon is onze Anne Delaney. Ze is een begaafd chirurg die met precieze plastische chirurgie hazenlippen, open gehemelten en de verklevingen en pijn van littekens door brandwonden te lijf gaat.

In het geval van hygiëne worden schone en complete sets operatie instrumenten gesteriliseerd door Marie-José de Boer. Dit precieze werkje dat een essentieel onderdeel is van het operatieproces, is haar absoluut toevertrouwd.

In de OK hebben we onze OR Nurses Lois Borie en Jeanne Kille. Ze staan ​​volledig in ter ondersteuning van de plastisch chirurgen en de operaties. Een stabiele eenheid.

De eerste die de patiënten zullen zien na hun operatie zijn onze Lead PACU Nurse Ligaya Agustin en PACU Nurse Marilyn Perkins. Jij zou bij hen toch ook wakker worden met een glimlach? 🙂

In de fase voor en na de operatie controleert een kinderarts de toestand van elke patiënt en zorgt ervoor dat ze de benodigde medicatie krijgen. Onze geliefde Pediatrician is René Vreuls, met zijn vaderlijke uitstraling en verfijnde communicatie is hij ook de communicator naar ouders in complexe situaties.

Alles komt samen met de Head Medical Records Hans Adolfsen. Hij is punctueel en het orakel van de missie. Vraag hem zoveel je wilt, hij krijgt de gegevens op een rij met zijn ‘Wiki-admin-mediclopedia’. 🙂

En ik, Ruben Veldman, jouw Photojournalist / Floater, heb letters in een bepaalde volgorde geplaatst zodat ze hopelijk de foto’s ondersteunen.

 

02 november 2017 – Slaapkop

Deze kleine kerel is super relaxed. Hij sliep door het hele gedoe heen! Dat is natuurlijk goed en hopelijk gaat slapen na zijn operatie nog beter.

Je kunt je voorstellen dat deze dagen erg vermoeiend zijn voor de kleintjes. Ze worden ’s ochtends uit hun bedje getrokken. Ze gaan dan op reis en het duurt een tijdje voordat ze bij het ziekenhuis zijn aangekomen. Dan moeten ze soms een paar uur wachten voordat ze geregistreerd en gefotografeerd zijn … Waarschijnlijk is het het beste om er doorheen te slapen. 

Vanaf nu kan hij wakker worden met een mooie glimlach.

01 november 2017 – Pre-clinic!!!

Een groot deel van het team kent elkaar al vanuit eerdere missies. En het is vandaag weer bewezen dat met een ervaren team er onder allerlei omstandigheden toch zo een goede pre-clinic kan worden uitgevoerd.

Tijdens de pre-clinic worden alle mogelijke patiënten ‘gezien’. De chirurgen bekijken wie er waaraan geopereerd kan worden en er worden controles op gezondheid uitgevoerd (geen koorts of andere omstandigheden).

Ook heeft de Rotary Club of Jalalabad of Sylhet een officiële aftrap van de missie gedaan. Er is veel aandacht vanuit de lokale media.

Een mooie en loodzware eerste missie-dag.

 

31 oktober 2017 – We zijn er!

Na een flinke vlucht en lange wachttijden is ons team eindelijk compleet. Sommigen van ons kwamen uit Colorado en gingen via San Fransisco naar Dubai. De anderen vanuit Amsterdam en Dusseldorf naar Dubai. Samen vlogen we naar Dahka en door naar Sylhet. Een reis voor de Amerikanen van zo’n 36 uur en voor de Nederlanders een reis van 17 uur om de hulpbehoevende kinderen uit Bangladesh te helpen!

We werden hartelijk verwelkomd met prachtige bloemen door de Rotary Club Jalalabad uit Sylhet op de internationale luchthaven Osmani.

We arriveerden rond 14.00 uur op het vliegveld in Sylhet. Na een snelle blik in het ziekenhuis, door sommigen van ons, hebben we gezamenlijk gegeten.

We hebben meteen de Azië-experience vanuit ons hotel in Sylhet. Morgen gaan we keihard aan de slag met de pre-clinic.

Het is alweer de 7e missie van Rotaplast Nederland.

Op dinsdag 31 oktober start deze missie. Een team bestaande uit 20 mensen doet haar uiterste best om zoveel mogelijk kinderen te helpen. De hulp betreft plastische chirurgie. Deze medische hulp is niet of niet bereikbaar voor arme bevolkingsgroepen in Bangladesh. De stichting Rotaplast gaat voor de 4e keer richting Sylhet. Zij helpt daar de aller armsten van dit gebied. Sylhet is  een relatief kleine plaats in Bangladesh waar circa 2,5 miljoen mensen wonen; het district meegerekend.

Het team bestaat uit 10 Nederlander, 9 Amerikanen en 1 Indiër. De intentie is om zoveel mogelijk kinderen met een hazenlip, open verhemelte en/of  brandwonden op het lichaam te helpen.

Woensdag 1 november kunnen ouders met hun kind zich melden in het plaatselijke ziekenhuis van Sylhet. Het medische team zal dan een selectie maken van welke patiëntjes daadwerkelijk geholpen kunnen worden. Het belooft een hectische dag te worden.

kaart bangladesh

Sylhet ligt in het noord-oosten van Bangladesh. Dichtbij de grens met India.