Missie Myanmar 2018

Looptijd missie van zondag 22 juli  tot zondag 5 augustus 2018

Zaterdag 4 augustus
allerlaatste verslag van deze missie.

Een succesvolle missie zit erop. Het was weer een geweldige ervaring in een prachtig en gastvrij land!

Bijzondere dank gaat uit naar Marie José die steeds elke dag trouw haar verslagjes opstuurde met foto’s.

Vanmorgen zijn er 79 patiënten bij de post clinic gezien.  Een geweldige opkomst, slecht 8 kwamen niet opdagen.

Wachten op je beurt, totdat de behandelende arts je ziet voor een laatste controle.

Bij 16 patiënten is het verband weer verwisseld. De meesten kunnen  naar huis gaan,  alleen de patiënten met brandwonden moeten nog langer in het ziekenhuis blijven voor nabehandeling.

Bij het afscheid van het ziekenhuis hebben de Nederlandse vertegenwoordiger een tegeltje met een Hollands tafereel overhandigd aan de directrice van het ziekenhuis. Zij was bij de hele missie nauw betrokken en kwam dagelijks een kijkje nemen omtrent de gang van zaken.

Agnes overhandigt de directrice het tegeltje
Agnes, Marianne en Marie José nemen afscheid van de directrice van het ziekenhuis.

De Patiënten gaan weer huiswaarts. Op weg naar een hopelijk betere toekomst.

Maar ook de Rotaplast vrijwilligers gaan weer huiswaarts. Moe maar voldaan over een succesvol verlopen missie. Een lange reis huiswaarts wacht hen helaas nog. Een busreis van 5 uur naar de hoofstad Yangoon en dan een vlucht van meer dan 12 uren met de nodige wachttijd in Yangoon en Dubai.

 

Resultaten van deze missie

In totaal zijn er tijdens deze missie 87 patiënten geopereerd.
hazenlippen: 38
open gehemelten: 15
fistels: 4
brandwonden: 29

Sommige patiënten hebben twee behandelingen ondergaan.
Het opereren van brandwonden en huidtransplantaties kost heel veel tijd. Dit is een zeer mooi resultaat dat alle vrijwilligers behaald hebben op deze missie.

Morgen, 4 augustus, is de post clinic. Het merendeel van de patiënten komt dan terug voor een laatste controle  bij hun behandelende artsen.

Vrijdag 3 augustus
nogmaals enige info

Van de 4 baby’s die op de lijst stonden voor een lipoperatie, is er 1 toch niet geopereerd omdat zij koorts had. Hopelijk kan ze bij een volgende missie geholpen worden! .Daarnaast waren er nog een aantal  kleinere ingrepen en is er bij  5 patiënten onder narcose het verband verwisseld.

Marianne, ook op de laatste OR dag actief met het patiëntentransport
Nog 1x verband laten verwisselen
De laatste patiënt van deze missie die geopereerd is.

Traditie getrouw was er een klein feestje op de OK waar als dank voor de hulp van alle teamleden en lokale verpleging een prachtige taart werd aangesneden.

Een heerlijke taart, bereid in Naypyidaw en bedoeld voor alle medewerkers in het ziekenhuis die Rotaplast geassisteerd hebben

’s Avonds werd het hele Rotaplastteam uitgenodigd voor een afscheidsdiner in het ziekenhuis waar alle verpleegkundigen van Ok, Recovery en de Ward aanwezig waren.

Morgen is de post clinic waar alle 87 geopereerde patiënten een laatste controle krijgen.

Vrijdag 3 augustus
Laatste operatiedag

Gemakshalve hier maar even de tekst overgenomen van de website van de Amerikanen:

“Netherlands Rotary is a major sponsor of this mission.  Not only did they provide the mission with financial support, they provided the mission with volunteer support with Marianne Koebrugge, Marie-Jose de Boer and Agnes Van Heezik-Wolfkamp.

Neverland is an imaginary faraway place where  Peter Pan, Tinkerbell, the Lost boys and other mythical creatures and beings live.  It’s described as a place for eternal childhood and escapism (red: de gewoonte of neiging om de werkelijkheid te ontvluchten).  And that is exactly what these three ladies created on this mission in the ward and playroom, as you will soon find out.”

Agnes met haar collega’s uit Naypyidaw
Marianne (links) en Agnes actief met het patiëntentransport van verpleegafdeling naar het gebouw van de operatiekamers
Marianne, Tussen de bedrijven door ook actief in de recreatiekamer
Marie José, Verantwoordelijk voor alle creativiteit in de speel en spel ruimte.

Donderdag 2 augustus
Operatiedag 6
Het operatieschema was vol vandaag,  zeker nu de 4 kleintjes erbij gekomen waren. De meeste patiënten blijven in het ziekenhuis tot na de post clinic overmorgen.
Morgen de laatste operatiedag.

Baby’s met een gespleten lip krijgen in dit ziekenhuis van de arts tape op hun gezichtje als ze een week of 10 zijn om de spleet zo klein mogelijk te houden. Moeder krijgt instructie hoe ze het kan verwisselen.  Resultaat is dat de lipranden  mooi  bij elkaar blijven en ook de operatie makkelijker gaat.

 

De kleine Pyae Sone, een jongetje van 5 maanden. Voor de operatie
Pyae Sone Na de operatie.

Woensdag 1 augustus
Alweer de 5e operatiedag.

Elke avond wordt door de wardcoördinator (hoofd verpleegafdeling) informatie en instructies gegeven aan de mensen die de volgende dag geopereerd worden

Er staan nog veel mensen op de wachtlijst en af en toe komen er zelfs nog nieuwe patiëntjes binnen. Zo worden er morgen onverwachts 4  kleintjes toegevoegd aan de lijst. Het is een enorm  gepuzzel om het operatie schema voor de volgende dag te maken, ook moet er soms weer geschoven worden als een kind temperatuurverhoging blijkt te hebben.

Operatiekamer waar Rotaplast gebruik van mag maken
Klaar om naar de OK gebracht te worden. Altijd weer spannend.

Het ziekenhuis en het personeel is geweldig. Omdat de meeste mensen van ver komen,  mogen ze allemaal met hun begeleiders in het ziekenhuis blijven. Vanaf de screening  tot ze aan de beurt zijn. Ook voor  maaltijden wordt gezorgd.

Voor alle patiënten wordt dagelijks gekookt en krijgen dus een goede maaltijd.

Een kort verhaal over Tanaka : op veel foto’s is te zien dat de mensen strepen op  hun gezicht hebben.  Dat is Tanaka,  de lokaal make up, gemaakt van gemalen  boomschors.

Mensen vinden het mooi en het schijnt daarnaast verkoelend te zijn. Meestal zijn het wat groffe strepen over de wangen en voorhoofd maar soms wat het wat sierlijker opgebracht.

Vandaag kwam er ook een televisie ploeg van Myannar TV langs om een reportage te maken. Wanneer het uitgezonden wordt,  is niet duidelijk.

Dinsdag 31 juli
de vierde operatiedag!
Met drie tafels zijn er vandaag veel patiënten geopereerd.  Er zijn een aantal volwassenen en kinderen geholpen met hele ernstige huidverklevingen als gevolg van brandwonden. Deze operaties duren vaak enkele uren en dikwijls werken 2 plastisch chirurgen aan 1 patiënt.

deze dame raakte 6 maanden geleden ernstig gewond toen haar scooter in de brand vloog bij het tanken.
Na de chirurgische ingreep kan ze haar mond weer open en dicht doen, dus ook weer eten en praten.

Nog steeds komen er mensen binnen die door de overstromingen niet eerder konden komen. Er wordt dan geprobeerd om ieder geval de kleine kinderen alsnog in te roosteren.

De verpleegafdelingen ( de ‘ward’) raken aardig vol. Vandaag lagen er in totaal 41 patiënten, die al geopereerd zijn of liggen te wachten op de operatie morgen. De lokale verpleegkundigen helpen enorm en vertalen voor ons.

Morgen beginnen de operaties weer om 07.00 uur

Hieronder nog enkele foto’s van de resultaten van de afgelopen dagen. Vandaag zijn er wederom 15 patiënten geopereerd. 8 personen met  brandwonden, 2 hazenlippen en 5 open gehemeltes.

Maandag 30 juli
Gisteren, zondag, zijn er  15  kinderen uit het ziekenhuis ontslagen. Op zondag werd er niet  geopereerd.

De eerste kinderen mochten het ziekenhuis op zondag weer verlagen. Er wordt instructie gegeven over wondverzorging en het innemen van medicijnen.

Zondagavond is er een extra plastisch chirurg uit India gekomen zodat er vanaf vandaag op 3 operatietafels gelijktijdig kan worden gewerkt . Het resultaat is dat er dan ook heel veel kinderen en volwassenen geopereerd.  Naast hazenlippen en gehemelte spleten zijn er een aantal mensen geholpen met huidverklevingen ten gevolge van  brandwonden.

Indrukwekkend was het verhaal van een 17 jarige jongen wiens broek  10 jaar geleden tijdens een dorpsfeest  vlam vatte bij een vuur onder een  ketel.
Waarschijnlijk kan hij nu veel beter lopen. Het is helaas de realiteit van een land waar nauwelijks of geen plastische chirurgen voor handen zijn. En als er wel een plastische chirurg aanwezig is dan kan het merendeel van de bevolking deze behandeling niet betalen.
De rotaplast missies zijn juist gericht op deze allerarmste bevolkingsgroepen.  Hopelijk kan deze jongen zijn voeten en benen weer redelijk gebruiken. Vanzelf wordt dan het isolement waarin hij geleefd heeft doorbroken.

De contractuur ten gevolge van de brandwond is afschuwelijk en leidt, wanneer er geen behandeling kan plaatsvinden, meestal tot een zeer ernstige handicap
Afwachten wat het resultaat als het verband verwijderd kan worden.

In totaal zijn er maandag 13 patiënten geopereerd, waarvan 5 gehemelte spleten en 6 lippen en twee patiënten met brandwonden.
De twee hieronder geplaatste foto’s laten zien hoe het was voor de operatie en hoe het geworden is. De pijn van de operatie zal ook snel afnemen. De lach op het gezicht zal dan ook weer spoedig te zien zijn.

Zondag 29 juli
Vandaag is het een rustdag. Het Rotaplast team heeft na een lange reis en een zeer drukke préclinic, waarop de patiëntjes gescreend worden, en 2 operatiedagen even tijd om rust te zoeken op deze vrije dag. Het is uitslapen, of lekker ontspannend lezen of winkelen. En soms ook lekker niets doen en weer voorbereiden op de dag van maandag.

Zaterdag 28 juli
De tweede operatie dag was iedereen al beter op elkaar ingespeeld en alles verliep soepel.  De patientjes die gisteren geopereerd waren,  maakten het allemaal goed en veel zijn alweer uit het ziekenhuis ontslagen. Het afleiden of spelen voorafgaand aan de operaties is en blijft zeer belangrijk.


De verpleegafdeling ligt een eindje lopen van de operatiekamers en omdat het zo enorm regent, kan Marianne, patient transporter de kinderen met een ambulance naar de operatiekamers brengen.

Morgen is het zondag en wordt er niet geopereerd.  Maandag is er een derde plastisch chirurg uit India bij en zal het allemaal nog sneller gaan.

Een tussenstand na 2 operatiedagen:17 kinderen geopereerd aan hazenlip en 4 kinderen geopereerd aan gehemeltespleet.

Vrijdag 27 juli,
De eerste operatiedag.
Vandaag zijn de schisisoperaties gestart bij baby’s en bij 3 kleuters (gehemelte spleet ) en de resultaten zijn geweldig .

Klaar voor de operatie

Voor de operatieve ingreep worden de kinderen vermaakt in de spelkamer. Dit is van wezenlijk belang omdat de kinderen anders te lang moeten wachten en het spelen met de recreation therapist verzacht de vele uren wachten. Bovendien moeten de kinderen nuchter blijven voor de operatie. Dit is voor kinderen die aan het einde van de dag geopereerd worden altijd een behoorlijke belasting.

Spelen met en in de tent. Altijd weer spannend
Ook al is de iPad verouderd. De filmpjes en spelletjes boeien altijd.
Blij dat het lipje gesloten wordt.

En na de operatie lekker uitrusten en uitslapen en binnen twee dagen weer kunnen spelen in de eigen woonomgeving.

Nog steeds komen er nieuwe patiëntjes binnen die door het slechte weer vertraging hadden. Zo zijn er vandaag  tussendoor  nog 20 kinderen gescreend. De verpleegafdeling begint goed vol te lopen en er wordt enthousiast gebruik gemaakt van de spelkamer door zowel de patiëntjes als de overige familieleden .

Donderdag 26 juli
Helaas bleken vandaag veel wegen onbegaanbaar te zijn door de enorme regen en kwamen de meeste patiënten veel later dan verwacht. Het is nu de regentijd in Myanmar. Grote hoeveelheden water komen er naar beneden. Dat maakt het reizen op minder goede wegen er veelal niet gemakkelijker op.

Eindelijk komen dan de busjes met patiëntjes.
Moeders op weg met hun kinderen naar het ziekenhuis voor een eerste onderzoek.

Kinderen wachten geduldig in de wachtruimte op hun beurt. Ook voor hen is het spannend. Zij moeten even bezig gehouden worden alvorens zij aan de beurt zijn voor het onderzoek.

Wachten op wat komen gaat.
Wachten, maar ook heel moe van een lange reis.

Uiteindelijk zijn er in totaal 129 kinderen en volwassenen gescreend en de verwachting is dat er de komende dagen nog meer mensen zullen komen.

Morgen om 07.00 uur beginnen de eerste operaties en dat zijn allemaal baby’s

Woensdag 25 juli
Vanmorgen zijn we vroeg naar het ziekenhuis gegaan waar we een welkomstceremonie  kregen van de directie en het personeel van het ziekenhuis.

En natuurlijk ook even gezamenlijk op de foto. Iedereen is er klaar voor om de patiënten te ontvangen en te kunnen helpen.

Ook hebben  we alle dozen uitgepakt die voor de OK nodig zijn. s’Morgens hoorden we dat er meer dan 200 patiënten voor de volgende dag verwacht werden.
Na de lunch is er daarom onmiddellijk een begin gemaakt met de screening van de 49 kinderen en volwassenen die al zaten te wachten en tegen zes uur waren die allemaal gescreend.

Morgen gaan we verder met de meer dan 150 kinderen die nog verwacht worden.

Dinsdag 24 juli.
Vandaag kwamen de 18  teamleden (16 Amerikanen,1 Canadese en 1 Argentijn) na een hele lange reis vanuit San Francisco in Yangon aan.

Het duurde heel lang voor ze met alle dozen door de douane waren en naar buiten kwamen waar de drie Nederlanders op ze stonden te wachten.

Met een bus zijn we in ongeveer 6 uur naar het noorden gereden naar de Naypyidaw dat sinds 2005 de nieuwe hoofdstad van Myanmar .

Het is is hier nu regentijd en het regende vrijwel de hele reis. Morgen gaan we het ziekenhuis bekijken en en alles gereed maken voor de pre clinic op donderdag.

Vertrek van de Nederlanders op vrijdag 20 juli
Rotaplast Nederland heeft in overleg met Rotaplast International dit jaar gekozen voor een missie naar Naypyidaw in Myanmar en heeft deze missie voor 50% meegefinancierd. Myanmar, gelegen in Zuidoost-Azië, is een van de armere ontwikkelingslanden.

Eén derde van de mensen leeft onder de armoedegrens en volgens de Verenigde Natiesheeft 10% niet eens geld om aan dagelijks voedsel te komen. De voornaamste inkomstenbron is landbouw (rijst, mais en suikerriet). Myanmar staat bekend als een religieus land. Het meest gevolgde geloof in Myanmar is het boeddhisme.

Aan deze missie nemen 3 niet-medische Nederlandse vrijwilligers deel:  Marie-Jose de Boer uit Wageningen (recreation Therapist), Marianne Koebrugge uit Ambt Delden (Patient Transport) en Agnes Wolfkamp uit Lünne (Wardcoördinator)

Dinsdag, 24 juli zullen de overige 20 teamleden vanuit Amerika en 1 kaakchirurg uit India op het vliegveld in Yangon (de vroegere hoofdstad van Myanmar) arriveren. Vanuit San Francisco zullen 36 boxen meekomen met heel veel materiaal voor de vele te verwachten operaties.