Missie Chittagong 2013

De start van de missie naar Chittagong, Bangladesh begint op de luchthaven van Düsseldorf International. Alle Nederlandse niet-medische vrijwilligers vertrekken op 18 februari 2013.
vlnr: Bert, Hans, Agnes, Wouter, Gerard, Biebie en Nolet

 

In de late ochtend van 19 februari 2013 komt ons team van 28 Amerikaanse en Nederlandse vrijwilligers aan op het vliegveld van Chittagong, Bangladesh. Zij worden in de aankomsthal hartelijk ontvangen door de leden van de Rotary Club Agrabad en de directie van het Nurture Gerneral Hospital. Na de ontvangst met bloemenkransen en mooie woorden helpen de Rotarians ons met grensformaliteiten voor onszelf en de meegebrachte dozen en containers met medische apparatuur, – hulpmiddelen en medicijnen. Deze laatste worden nog dezelfde middag naar het ziekenhuis gebracht, terwijl het team met auto’s van de Rotarians naar het hotel wordt gebracht waarbij ze voor het eerst kennismaken met de dynamiek van deze miljoenenstad.

Gerard en René

 

In het Well Park hotel is er even gelegenheid om bij te komen van de lange vliegreis. De Nederlanders zijn ruim 15 uur onderweg geweest, maar de Amerikaanse teamleden hebben er een vliegreis van bijna 30 uur op zitten en sommigen zelf langer.  Aan het eind van de middag vindt de eerste teambijeenkomst plaats waarbij kennismaking en de voorbereiding voor de dag van morgen de centrale thema’s zijn. Vrijwel alle teamleden hebben deelgenomen aan eerdere Rotaplast-missies. Voor slechts 4 personen is dit de eerste missie in Rotaplast verband.

Dit is het gehele team bij aankomst in Chittagong:

 

Na een gezamenlijk diner wordt deze dag afgesloten in een goede sfeer en met een gezamenlijk motivatie om deze missie tot een succes te maken. De verwachting is dat er morgen ca. 200 mensen zich zullen melden voor de pre-clinic. Dat is alvast een goede start.

De dag van de pre-clinic begint uiteraard met de kennismaking met het ziekenhuis en de lokale artsen en verplegend personeel. Ook is er een grote groep van ca. 20 studenten aanwezig die hun assistentie zullen aanbieden in de komende twee weken. Enerzijds zullen zij zorg dragen voor het overbruggen van de taalproblemen. Hoewel Engels vrij breed in de Bengaalse samenleving wordt gesproken, is de verwachting dat de meeste patiënten en hun begeleiders deze taal niet machtig zijn en er dus vertaald moet worden van het Engels naar het Bengaals en v.v.. In de ochtend worden de twee operatiekamers, de verkoeverkamer, tandarts ruimte, administratieruimte en slaapzalen ingericht. Vervolgens wordt de organisatie van de pre-clinic opgezet en ingericht. Terwijl we hiermee bezig zijn, begint het voorterrein van het ziekenhuis zich te vullen met mensen.

     

Onze verwachtingen worden fors overtroffen als in de loop van de middag zich bijna 300 mensen melden voor een behandeling. Uiteraard kunnen we deze aantallen niet aan. Ook zijn er nog al wat mensen met een aandoening die niet past binnen de doelstelling van deze missie en onze medische mogelijkheden. Aan het eind van de middag hebben we bijna 100 patiënten geselecteerd voor zeker behandeling en daarnaast nog een behoorlijke reservelijst gemaakt. Het moge duidelijk zijn dat deze missie zeer welkom is, maar niet alle problemen kan oplossen.

     

In de volgende 6 dagen worden er gemiddeld bijna 14 operaties per dag uitgevoerd op drie operatietafels. De werkdag start om 07.00 uur, en zonder uitzondering wordt er tot na 19.00 uur ’s avonds doorgewerkt. Uiteraard bestaat het leeuwendeel van de operaties die betrekking hebben op hazelippen en gespleten verhemeltes. Maar ook de behandeling van verwaarloosde littekens van brandwonden maakt een belangrijk deel uit van de operaties. De chirurgen concluderen dat er relatief veel complexe en daardoor langdurige operaties zijn in deze missie. Op de zevende dag staan er zelfs 25 operaties gepland, waarbij een aantal onder plaatselijke verdoving. In deze 7 operatiedagen worden er in totaal 106 patiënten geopereerd.

       

Bovendien is er tussen de bedrijven door nog plaats voor een tandenpoets instructie en worden er hand protheses uitgereikt aan een tweetal kinderen.

  

In de avonduren is er nog voldoende tijd voor ontspanning en bezoeken aan de Rotary Club Agrabad. Ook worden we uitgenodigd voor een diner bij de voorzitter van de RC Agrabad en een dag later voor een diner in het huis van de directrice van het Nurture General Hospital.

  

Op de vrije zondag is er gelegenheid om de stad Chittagong te verkennen.

        

Op de 8e dag is het tijd voor de post-clinic. Er melden zich ruim 80 patiënten voor deze laatste controle. Doel van de post-clinic is om de patiënten te voorzien van nuttige informatie en advies, hun vragen te beantwoorden en verband te vervangen of te verwijderen. Bovendien wordt een aantal patiënten overgedragen aan de lokale medische staf zodat zij invulling kunnen geven aan de nazorg.

                       

Voor de leden van het team is dit tevens de laatste mogelijkheid voor contact met de patiënten. Met vele van hen is een echte band opgebouwd en dit moment heeft dan ook vaak het karakter van een afscheid waarbij emoties als dankbaarheid en voldoening, gebaseerd op wederzijds respect, de boventoon voeren. Juist op de post-clinic is het resultaat te zien van het werk van de chirurgen en hun assistenten. Voor de teamleden geeft deze laatste ontmoeting de voldoening en waardering voor het werk en de inzet van de afgelopen weken.

Enkele foto’s van voor en na de operaties

  

  

  

  

In de loop van de middag wordt de post clinic afgerond en is het tijd om onze spullen weer in de containers en dozen te pakken. Van de 38 meegebrachte dozen met hulpmiddelen gaan er 18 mee terug naar San Francisco. De inhoud van de overige dozen is gebruikt tijdens deze missie, maar er blijft ook veel verbandmateriaal, hulpmiddelen en medicijnen achter voor het ziekenhuis.

In de ochtend van 2 maart vertrekt het team uit het hotel om nog eenmaal door de chaos van Chittagong naar de luchthaven te rijden. In de vertrekhal van de luchthaven valt het team uit elkaar. Terwijl een groot deel van het team via Dubai naar Europa of de VS vliegt kiezen een aantal voor een alternatieve route of verlengen hun verblijf met een korte kennismaking met de rest van Bangladesh of Zuidoost Azië.

Het contrast tussen Chittagong en Dubai kan niet groter zijn. Maar ondanks alle pracht en praal in deze golfstaat heeft het verblijf in Chittagong toch de meeste indruk gemaakt op de teamleden. We kunnen met veel genoegen terugkijken op een succesvolle missie. Er is met grote inzet en passie samengewerkt. Alleen op deze manier is het mogelijk om onder deze bijzondere omstandigheden te werken en prestaties te leveren. Voor 106 kinderen en jong volwassenen het verschil gemaakt. We hebben een nieuwe glimlach op hun gezicht ‘getoverd’ en daarmee hun leven en dat van hu familie een positieve impuls gegeven. Saving smiles, changing lives.