Missie Chittagong 2014

Vrijdag 28 februari, Sluitingsbijeenkomst

Vandaag, aan het eind van de dag, was de closing ceremony georganiseerd. 1,5 uur vol met toespraken en uiteraard het verzoek of we volgend jaar terug kunnen komen (en het liefst 4 weken).  Op dit moment is echter nog helemaal niet duidelijk of we volgend jaar wel of niet naar Bangladesh kunnen vanwege het beschikbare budget. Uiteindelijk zijn er 74 kinderen geopereerd en 113 cases uitgevoerd. Verschillende patiënten hadden meerdere cases.

sluitingsceremonie
Alle vrijwilligers aan deze missie tezamen met leden van Rotary Club Agrabad

Vrijdag 28 februari, Postclinic

Vandaag post clinic waarbij alle patiënten nog een keer gezien worden door het Rotaplast team. Tijdens deze missie zijn er 72 patiënten geopereerd dus het is een drukte van belang.

postclinic1
Een laatste controle en het dossier aanvullen.

En tevens een moment van afscheid nemen. Zowel voor de patiënten als de vrijwilligers van Rotaplast een dag vol emotionele momenten.

postlclinic Marieke
Vrijwilligers en patiënten zien elkaar voor het laatst

 Donderdag 27 februari

Rotaplast missies worden altijd uitgevoerd door vrijwilligers. Op de foto Kim Capps uit de Verenigde Staten en Agnes van Heezik Wolfkamp. Beide zijn elkaar al regelmatig tegenkomen op andere missies en beschikken dus over een grote dosis ervaring. Rotaplast draait op dit soort ervaren mensen en uiteraard op de giften en donaties die ontvangen worden.

Kim en Agnes
Een goed stel vrijwilligers. Kim als hoofdzuster en Agnes als coördinator van de verpleegafdeling

Toen dit jongetje als baby in het ziekenhuis lag is er een zuurstofslang geknapt op de kamer waar hij lag. Doordat de elektra voorzieningen in Bangladesh slecht was had men de kamer waar ze met z’n vieren lagen tijdelijk verlicht met kaarsen.  De combinatie zuurstof en vuur geeft uiteraard een vuurzee en 2 baby’s kwamen om. Hij hoorde dus bij de gelukkigen die het overleeft hebben. Vandaag wordt hij geopereerd.

Jongen zuurstofslang
Geluk bij een ongeluk. Vandaag wordt hij geholpen

Deze baby is afgelopen week ook door het Rotaplast team geopereerd. Vooral bij de hele kleintjes gaat het herstel snel.  Vandaag worden de laatste operaties uitgevoerd en morgen is er een controle dag waarbij alle patiënten terugkomen voor een eindcontrole. De lokale artsen zorgen voor de nabehandeling van de patienten op het moment dat Rotaplast weer afgereisd is naar de Verenigde Staten en Nederland.

geopereerd kindje
Een mooi resultaat en goed voor zijn toekomst
Lachen tijdens en over  het werk.
gerard te midden van patienten
zo te zien aan de lachende gezichten zijn de vier operaties aan hand of arm geslaagd

Door het Rotaplast team wordt van s’ochtends 7 uur tot s’avonds laat keihard gewerkt. Tussen de bedrijven door wordt er uiteraard ook gelachen. Op de foto Gerard die werkt als Quartermaster en verantwoordelijk is voor logistiek en techniek. De kinderen op foto zijn afgelopen dagen allemaal geholpen aan hun handen. Gisteren is het verband er voor het eerst afgegaan wat uiteraard wel eens een traantje met zich meebrengt. Het blijft voor de kinderen uiteraard een spannend moment, dus daarom maar even wat afleiding in de “wachtkamer”

Woensdag 26 februari

Morgen is alweer de laatste operatiedag voor het Rotaplast team. Vandaag liepen de operaties wat uit maar is wel iedereen geholpen die gepland stonden.  Het zijn lange dagen voor het RP team.

planschema laatste dag
Ook op de laatste ok-dag worden er nog veel patiënten geopereerd.

Om 5.30 gaat de wekker en om 6.30 zitten we na het ontbijt in de bus richting het hotel. Deze tocht duurt s’ochtends een 1/2 uur maar s’avonds ongeveer 1,5 uur terwijl de afstand nog geen 10km bedraagt.

verkeer in Chittagong
Een beeld van de verkeerschaos in Chittagong

Al het mee gebrachte speelgoed wordt razend goed gebruikt en de gangen hangen inmiddels vol met kleurplaten. Alles is nieuw voor ze, dus niet alleen patiënten leren hier puzzelen en memory spelen, maar ook hun familieleden, de schoonmakers en bewakers in het pand en verschillende kinderen uit de buurt die regelmatig toch naar binnen weten te glippen. De trotse gezichten als ze een spel doorkrijgen of een puzzel af hebben, zijn onvergetelijk.

Marieke 4
Het bezighouden van de patiënten. Dit is van belang om de spanning voor de operatie op een aanvaardbaar niveau te houden

Door het Rotaplast team zijn intussen (het is hier nu woensdag middag 15.00 u) meer dan 50 patiënten geopereerd. Dit aantal ligt lager dan vorig jaar. Mede door het grote aantal brandwonden. De gemiddelde brandwonden operatie duurt 4 tot 5 uur. Vanuit Amerika is een specialist op het gebied van brandwonden meegekomen. Zij heeft haar handen dan ook meer dan vol met de burned patients.

Het team bestaat totaal uit 26 mensen waarvan er 5 uit Nederland afkomstig zijn. Er zijn 17 medische vrijwilligers en 8 non medicals. Op de volgende foto kinderen van de dorpsschool die vandaag net als vorig jaar kwamen kijken en tevens een tandenpoetsen instructie inclusief tandenborstel en tandpasta krijgen uitgereikt van Biebie de Nederlandse tandarts.
Biebie tussen schoolkinderen
Biebie geeft als tandarts te midden van schoolkinderen poetsinstructies
Poetsinstructie
Jong geleerd is oud gedaan.

Dinsdag 25 februari

Naast kinderen worden door het Rotaplast team ook jong volwassenen geopereerd.

Jongeman met schizis
Ook jong volwassenen kunnen rekenen op hulp van Rotaplast
jongeman met schizis na de operatie
Dit resultaat zal de komende weken alleen maar beter worden

Maandag 24 februari

Naast de vele nieuwe patiënten worden dit jaar door Rotaplast ook vervolgoperaties uitgevoerd. Op de foto het meisje dat door haar grootouders in het vuur is gegooid omdat ze liever een kleinzoon wilden. Dit jaar wordt ze geopereerd voor de tweede maal. Ze zal nog vele operaties nodig hebben maar beetje bij beetje wordt het beter.

kind met brandwonden onderzoek voor operatie
Vlak voor de operatie nog even een laatste check door de behandelend arts.

Agnes, tevens voorzitter van Rotaplast Nederland, is verantwoordelijk voor de patiënten voor en na de operaties. Een heel gepuzzel deze keer omdat we te weinig bedden hebben…..  De patiënten hebben met hun ouders soms meer dan 8 uur gereisd om hier een gratis behandeling te krijgen door het Rotaplast team. Vaak komen ze aan in de mooiste kleren die ze thuis hebben.  De dag voor de operatie moeten ze eerst 1 nachtje in het ziekenhuis verblijven.

Agnes en haar planning
Patiënten worden de avond voor de operatie opgenomen in het ziekenhuis

Nog twee foto’s van een klein kind met hazenlip (schizis) voor en na de operatie.

kind met schizis voor operatie
Het ziet er niet mooi uit maar het komt allemaal goed.

 

kind met schizis na operatie
Na enkele weken ziet het er helemaal goed uit.

Nadat de patienten geopereerd zijn blijven ze 1 of meerdere nachten in het ziekenhuis. Op dit moment zijn er 25 bedden bezet en is de zaal dan ook helemaal vol. Het werkt anders dan in Nederland. Ouders zorgen onder toezicht van 2 kinderartsen zelf voor hun kinderen en nemen zelf eten en spullen mee die nodig zijn voor een verblijf in het ziekenhuis, voordat ze weer toestemming van de artsen krijgen om terug te keren naar huis.

verpleegafdeling
Na de operatie komen patiënten op de verpleegafdeling. Een zaal met heel veel mensen.

 

Zaterdag 22 februari 2014

Naast de open verhemeltes en gelaatsafwijkingen worden dit jaar door het Rotaplast team ook veel kinderen met brandwonden geholpen.  De brandwonden ontstaan vaak doordat er op open vuur gekookt wordt. Dit jongetje heeft als jong kind ook zijn rechterarm verbrand.

kind met brandwond aan arm versie2
Deze hulp is voor hem van groot belang
Door de grote hoeveelheid brandwonden is het aantal operaties lager maar wel complexer en langduriger. Ook dit kind is gebaat bij herhaalde operaties . In ons land is deze hulp altijd aanwezig. In Bangladesh zijn deze patiënten afhankelijk van sponsoren en hulpverlenende artsen.
kind met brandwonden 2e operatie versie2
Artsen proberen de kwaliteit van leven enigszins te verhogen
kindje met ok nr 532
Zijn gelaat zal snel ten positieve veranderen
kind dat geholpen gaat worden versie2
Vader ziet met vertrouwen een nieuwe toekomst tegemoet.

Soms zeggen foto’s meer dan teksten.

Patientje met moeder voor de operatie
Een klein kind, ontdekkend en onschuldig de wereld inkijken

 

Patientje slapend na de operatie
Zelfde kind nu slapend na de operatie. De toekomst ziet er weer maakbaar uit.

 

Photo 22-03-12 05 26 18
Marieke in actie. Elke dag vele patiëntjes om bezig te houden

 

Photo 23-03-12 04 09 51
Al bellenblazend afleiding geven aan patiëntjes

Vrijdag 21 februari 2014

Vandaag was de tweede dag met operaties. Er zijn 14 kinderen geopereerd.
Voordat de kinderen komen worden ze eerst een nachtje opgenomen.
Marieke, ook een nieuw teamlid vanuit Nederland, zorgt dat ze
vermaakt worden.
Marieke houdt patiëntjes bezig alvorens ze geopereerd worden.
Marieke houdt patiëntjes bezig alvorens ze geopereerd worden.
Naast het opereren van patiënten, leidt Rotaplast ook Bengaalse studenten op. Dit zijn artsen in opleiding die tijdens de missies van Rotaplast  meekijken en het hopelijk in de toekomst zelf dit werk kunnen doen.
Rotaplast leidt ook Bengaalse studenten op
Rotaplast leidt ook Bengaalse studenten op

Donderdag 20 februari 2014

Na de eerste intake dag is het team vandaag begonnen met de operaties. Naast het opereren, worden ook lokale artsen en verpleegsters opgeleid. Het is prachtig om te zien dat 25 mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen binnen 1 dag een team vormen. Vandaag zijn er 12 kinderen geopereerd. In verhouding tot vorig jaar wat minder. Dit komt vooral door het grote aantal brandwonden die nogal lang duren. 

één van de eerste operaties versie2
De eerste operatiedag.
Alles moet nog even wennen.
foto Jan de Lange
Jan in actie bij het steriliseren van het instrumentarium

Dinsdag 18 en woensdag 19 februari

Gisterenavond is het Amerikaanse deel van het Rotaplast team in Bangladesh aangekomen. Ook zij hadden een tussenstop in  Dubai.

wachtende patienten en begeleiders
Wachten onder een luifel totdat het je beurt is om een intake te krijgen.

En vandaag samen met de Nederlanders aan de slag bij de intake. Er hebben zich meer dan 350, voornamelijk kinderen, aangemeld dus het was een drukte van belang.

Biebie doet haar werk
De pré clinic is voor alle vrijwilligers een drukke dag.
Biebie doet haar werk als tandarts binnen dit team.

Intussen zijn de operatiekamers opgebouwd en morgen om 7 uur beginnen de eerste operaties. De intake verliep goed ondanks alle drukte Opvallend is het grote aantal brandwonden in vergelijking met vorig jaar. Omdat dit bekend was, is vanuit Amerika een specialist op het gebied van brandwonden meegekomen. Ook deze mensen kunnen  via Rotaplast geholpen worden. Naast alle nieuwe aanmeldingen zijn er ook patienten die vorig jaar geopereerd zijn en dit jaar een vervolgoperatie krijgen.

Maandag 17 februari 2014

Aankomst van de Nederlandse vrijwilligers op het vliegveld van Chittagong. Een hartelijke ontvangst met bloemen door leden van Rotary Club Agrabad. De Nederlandse vrijwilligers met bloemen.

Aankomst Chittagong
Vlnr. Jan, Agnes, Marieke, Biebie en Gerard

De andere leden van de groep, afkomstig uit de Verenigde Staten, zullen de volgende dag aankomen.

Zondag 16 februari 2014

Wij zijn er klaar voor.

laatste mailcheck
Op de luchthaven van Düsseldorf nog snel even de mail controleren. Een groet aan het thuisfront.
Vlnr Biebie, Jan en Marieke.